Book Rating
Narrator Rating

Brieven van den nutteloozen toeschouwer

Unabridged Audio Book

Download On Audiobooks.com
Stream On Audiobooks.com

Download or Stream instantly more than 55,000 audiobooks.
Listen to "Brieven van den nutteloozen toeschouwer" on your iOS and Android device.

Don't have an iOS or Android device, then listen in your browse on any PC or Mac computer.

Author:

Narrator:

Length:

Publisher:

Date:

Anna Simon

2 Hours 11 Minutes

LibriVox

January 2016

Audio Book Summary

Deze serie columns in de vorm van brieven schreef Couperus voor het dagblad Het Vaderland, vanuit Munchen en later vanuit Florence. Ze verschenen voor het eerst in druk in Het Vaderland van oktober tot december 1914.

Vanaf 1912 bracht Louis Couperus de zomers door in een pension aan de Wittelsbacherplatz in Munchen. Daar was hij dan ook toen op 1 augustus 1914 Duitsland de oorlog verklaarde aan Rusland. In deze 'brieven' beschrijft hij zijn reactie op dit nieuws en het nieuws van de eerste dagen en weken van de Eerste Wereldoorlog.
In het begin spreekt er uit de tekst bijna een fascinatie voor de oorlog. Voor het schrijven van zijn historische romans had Couperus zich vaak verdiept in de geschiedenis - nu krijgt hij het gevoel zelf deel uit te maken van de geschiedenis. Hij verslindt alle kranten die hij te pakken kan krijgen, leest alle openbare telegrammen met oorlogsnieuws en houdt de ontwikkelingen bij met vlaggetjes op een oorlogskaart. "Ik wil mijn eigen tijd kennen".
Maar al snel komt de twijfel, het besef dat hij nooit een objectieve beschrijving, nooit de hele waarheid, te weten zal komen van de gebeurtenissen om hem heen. Zijn leven en denken raakt verlamd, hij komt nergens meer toe. Uiteindelijk probeert hij "de Wereldbrand" de rug toe te draaien.

Geen online tekst beschikbaar (laatste check: juli 2013).

English: A series of newspaper columns in Dutch, written by well-known Dutch author Louis Couperus in 1914, during the first weeks of World War I. He describes his reflections on the current events.

Similar Audio Books